Łączna liczba wyświetleń

Pieczenie chleba klasa III b







 Na podsumowanie cyklu zajęć o jesiennych plonach i pracach polowych klasa III b. upiekła własny chleb. Przygotowaniom towarzyszyło wielkie skupienie. Pieczenie chleba w nowoczesnym automacie nie wymaga wielkiego wysiłku, należy jednak dobrać odpowiednio składniki, z których najważniejsza jest mąka – wytwór mozolnej pracy wielu ludzi, oraz entuzjazm wynikający z działania. Gong zwiastujący koniec oczekiwania wywołał wielką radość i owacje. Chleb udał się wspaniale i smakował jak nigdy dotąd żaden inny. Konsumpcja najlepszego chleba na świecie była okazją do degustacji jesiennych przetworów, takich jak: ogórki kiszone, powidła śliwkowe, czy sok malinowy.
                                                                                Opracowała Marta Bekier – wychowawczyni kl. III b 















Chlebek pyszny nie zostały nawet okruszki niestety zdjęcia tez gdzieś przepadły:-)

Postaramy się jednak, aby pojawiły się w tym okienku już wkrótce:-)

W ramach rekompensaty wklejam mój przepis na chlebuś:-)

CHLEB Z ZAKWASEM

3 BLASZKI (KEKSÓWKI)



1,5 KG MĄKI –

NP.:1 KG MĄKI ŻYTNIEJ, 0,5 KG.MĄKI PSZENNEJ lub odwrotnie

(MOŻE BYĆ SZYMANOWSKA  480)

1,5 LITRA WODY CIEPŁEJ

4,5 PŁASKIEJ ŁYŻECZKI SOLI

ZAKWAS

SIEMIE LNIANE - szklanka

OTRĘBY PRZENNE- szklanka

SŁONECZNIK- szklanka

PŁATKI OWSIANE- szklanka



MĄKĘ, SÓL, WODĘ, ZAKWAS, I RESZTĘ MIESZAĆ DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ MAZI (minuta wystarczy). Dwie łyżki ciasta odstawić do słoika na następny chleb.

Posmarować formy olejem.

Włożyć do form ciasto na 8-12h, aby wyrosło (pod przykryciem np.: ze ściereczki kuchennej). Po tym czasie posmarować olejem ciasto, aby nie spękało.

Piec 1 godz. w tem. 180 stopni C.

Zakwas trzymać w lodówce od 1 tyg.-do 2 tyg.



Można oczywiście dodać jeszcze inne składniki ja dodaje żurawinę.

Jedyny problem to zakwas, ale przecież wystarczy się uśmiechnąć:-)

Smacznego:-)